Matkakertomukset » 2014 Ordinskaya, Venäjä

Ординская, Россия

Ordinskayan kipsiluolasto on suomalaisen luolasukeltajan lähikohde Venäjällä, saavutettavissa suurin piirtein samalla vaivalla kuin Norjan tai Keski-Euroopan kohteet. Lyhyt yleisluonnehdinta kohteesta on laaja, matala, kirkas ja sukellusturisteilla pilaamaton luola, jonka yhteydessä toimiva sukelluskeskus on aidosti ja hyvällä tapaa venäläinen.

Näkymä kompressorihuoneelta joelle päin keväällä, portaiden alapään kohdalla vasemmalla häämöttää luolan suuaukko.

Luola sijaitsee Kungur -joen ja Ordan kylän lähituntumassa Uralin länsipuolella, lähin peruskoulupohjalta tunnistettava paikka on Jekaterinburg. Matkustaminen Länsi-Siperialaiseen kylään on sukellusreissuja ajatellen siitä helpoimmasta päästä. Finnair lentää Helsingistä suoraan Jekaterinburgiin muutamassa tunnissa ja sukelluskeskus järjestää tarvittaessa kuljetuksen pikkubussilla lentokentältä Ordaan. Automatkan kesto on neljän tunnin molemmin puolin, riippuen hiukan keleistä ja kuljettajan kiireistä. Hätäisimmät sukeltajat ovat vedessä alle puolen vuorokauden kuluttua siitä, kun on vielä neuvoteltu matkatavaroiden painosta Helsinki-Vantaan kentällä.

Sama paikka puoli vuotta aikaisemmin. Joella on kalastajia vuoden ympäri, harrastusmuotoina on nähty ainakin pilkkiminen, heittokalastus, harppuunakalastus, rysät ja verkot.

Yksi lisämatkatavara kahta sukeltajaa kohti riittää hyvin, vaikka matkassa olisi jonkin verran kuvauskalustoakin. Venäjän matkailuun tarvitaan tietty viisumi ja passin tulee olla voimassa puoli vuotta reissun jälkeenkin, mutta varsin mutkatonta touhua kaikkiaan.

Kustannuksiltaan Ordan reissut ovat kohtuullisen edullisia, noin viikon setin vetää reilun tonnin matkabudjetilla sisältäen aivan kaiken, mukaan lukien lennot. Kuitti on yleensä kaikille yhteinen, mutta pyynnöstä onnistuu myös Suomessa verotukseen kelpaavakin versio.

Koltsovon lentokenttä Jekaterinburgissa. Aamuyön tunteina nopea vaihto lentokoneesta parkkipaikalla odottavaan pikkubussiin ja lisää unta kuulaan.

EU:n ja USA:n talouspakotteet eivät ainakaan toistaseksi ole vaikuttaneet hintoihin. Suoritus tehdään perinteisesti käteisellä, Ordan kylällä käy korttikin.

Sukellus- ja majoituspalveluja tarjoava yritys on yhteistyössä sukelluskamppeita valmistavan Santin kanssa, eli paikka on yksi kuudesta Santin Demo Centeristä. Keskuksen sivuilta www.ordacave.com löytyy jonkin verran tietoa englanniksi, vaikka pääosa onkin paikallisilla aakkosilla. Sukelluskeskus sijaitsee muutaman kilometrin päässä Ordasta eikä sukeltamisen lisäksi tarjoa muita viihdykkeitä, ellei paikallisten kanssa kommunikointia lasketa sellaiseksi. Paikan omistaja puhuu kohtuullista englantia, mutta muuten mennään huitomalla, osoittelemalla ja elokuvista opituilla lauseilla.

Suorinta reittiä mökiltä aamiaiselle, pikkupakkanen antaa lisävauhtia toimintaan. Syksy tai alkutalvikin on ihan passeli aika reissulle, alhaalla odottaa kuitenkin noin kuuden asteen lämpöinen vesi.

Mökeissä on pari huonetta kussakin, tässä asuntoesittely yhdestä: Kaksi vuodetta, lipasto, vaatenaulakko, lämpöpatteri ja tiivis tunnelma.

Majoitus on järjestetty hirsimökkien muodossa, joissa on kaksi kahden hengen huonetta per mökki ja varusteina liinavaatteet. Tämän jutun kirjoittamisen aikaan keskus elää vahvaa murroksen aikaa, ulkohuussit ovat vaihtumassa vedellä huuhdeltavaan malliin ja saunan lisäksi on tulossa suihkumahdollisuus. Saunassakin toki kannattaa käydä, varsinkin jos paikallisia eksyy seuraan on hyvä meininki taattu. Ruokailut hoidetaan samoissa tiloissa, joissa kouluttajat pitävät kurssien teorioita ja keittiöstä on muodostunut myös epävirallinen olohuone.

Mökkejä löytyy neljä kappaletta, yhden mökin viimeistely on jutun kirjoittelun aikaan vielä vaiheessa, mutta periaatteessa 16 hengen majoitus onnnistuu. Niin iso porukka olisi tosin keskuksen kantokyvyn äärirajoilla.

Kantajien ykkösnyrkki urakan yläpäässä, mieheltä onnistuu tarpeen vaatiessa myös saunominen ja illanvietto.

Perinnemallin WC -tilat, joiden korvaajiksi on tulossa uusinta uutta, eli vedellä huuhdeltavat saniteettilaitteistot. Mikään ei tietysti voita lasikuituisessa Sputnikissa istumista, kun talven tuuli puhaltaa arolta ja vessapaperi on jäässä.

Yhdistetty ruokailu- ja koulutustila sopii myös yleiseen ajanviettoon, jos mökkien seinät alkaa ahdistaa ja sukellusvälineissä ei poikkeuksellisesti olekaan korjattavaa.

Tarjolla on yleensä puuroaamiainen ja kaksi lämmintä ruokaa päivässä. Nämä tuodaan erikseen kylältä valmiiksi tehtyinä ja edustavat venäläistä gastronomiaa, hyvää perusruokaa ilman egyptin reissuilta tuttuja jälkivaikutuksia. Sukellusten lomassa voi käydä vaikka maakuntamatkalla Ordassa, sieltä löytyy kaikki palvelut, mitä Suomessakin voi odottaa löytyvän pikkutaajamasta. Siirtyminen onnistuu kävellen tai jonkun paikallisen suharin matkassa, ensin mainitulla tavalla voi käydä tutustumassa myös ympäröivään, varsin aktiiviseen maaperään. Lähistön pelloilta ja joen penkalta löytyy nimittäin runsaasti vajoamia, jotka ovat alhaalta katsoen romahtanutta luolan kattoa. Lähiympäristössä luulisi olevan enemmänkin luolia, kunhan vaan keksisi jostain sisäänkäynnit...

Muutama vuosi sitten paikallisen viljelijän peltoon ilmaantunut monttu, alempana olevassa kartassa kyseinen paikka on toisessa pohjoiseen lähtevistä käytävistä.

Kolhoosimaisemaa kylän suuntaan, kuvattu keskukselta joen yli. Korppeja ynnä muita raadonsyöjiä on reilusti, mutta raatoja ei juuri näkynyt.

Sukellustouhuja varten keskuksella on hyvät pukeutumis- ja kuivaustilat, joissa voidaan tehdä myös pientä remonttia ja ladata lamppuja. Erillinen kompressorihuone tarjoaa ainakin aistinvaraisesti tarkasteltuna laadukasta paineilmaa, muuta kaasua ei luolan syvyydestä johtuen tarvitakaan. Kaasulogistiikkaa varten tarjolla on Al80 stageja, 12L ja 15L tuplia, sekä eri kokoisia sinkkupulloja side mount -sukeltajille. Lyijyä on valettu useisiin mielikuvituksellisiin muotoihin, mutta pullojen ja painojen lisäksi muita vuokravarusteita ei olekaan tyrkyllä, stageihin kannattaa ottaa omat rigaukset mukaan. Suljetun kierron laitteille on tarjolla happea ja sofnoa, mutta näiden saatavuudesta ja laadusta kannattaa varmistua etukäteen. Lisäksi happi ja dilupullot saattavat olla esimerkiksi 10L kokoisia, eli eivät passaa kaikkiin rebeihin.

Pukeutumis- ja kuivaustilat, kesäaikaan varusteet kuivuvat ulkona katoksessa ja talvea varten sisällä on kuivaushuone.

Henkilöstön kehityskeskustelu kompressorihuoneella.

Veteenmenopaikka on keskuksen ovelta muutaman sadan metrin päässä alempana, matka koostuu enemmän tai vähemmän haasteellisesta polusta ja portaikosta ensin joen penkalla ja myöhemmin kuivaluolassa. Kesäaikaan reitti muistuttaa savenvalajan työpajan lattiaa ja talvella puistoon jäädytettyä liukumäkeä. Alhaalla on kävelytaso yleistä säätämistä varten ja penkit pakettien kasaamisen helpottamiseksi, otsalamppu on suositeltava varuste. Luolan vedenalaiseen osaan on yksi varsinainen sisäänmeno ja lisäksi muutama muu paikka, joista periaatteessa pääsee ulkoilmaan.

Liukumäen puoliväli, siirrytään kiven sisään.

Asianmukaisesti tuettua luolan kattoa.

Parin mutkan ja köydessä roikkumisen jälkeen päästään veteenmenopaikalle.

Lähtölätäkössä on pieni ahtauman tapainen, jonka toiselta puolelta löytyy main line ja luola aukeaa. Sitten onkin hymyssä pitelemistä, maisemat on melkoiset!

Seinät ovat pääosin vaaleaa kipsiä tai muuta kalkkikiveä ja vesi erittäin kirkasta, joten valaisu onnistuu pienelläkin tuikulla ja näkyvyys on uskomattoman hyvä. Luolasto on pääosin oheisen kartan mukainen, mutta reikäjuustomainen maisema tarjoaa jatkuvasti uusia reittejä tutkittavaksi, joten keloja saa ottaa mukaan niin paljon kuin vaan saa kuskattua.

Kuivaluola on kartassa merkitty punaisella, sen keskivaiheilla on veteenmenopaikka.

Alhaalla meneviin pohjatraktoreihin on matkaa yli kymmenen metriä.

Kuvausvaloina pelkästään kameran salamat, valo heijastuu mukavasti lähes valkoisista seinistä. Veteenmenopaikalta muutama sata metriä lounaaseen, kohti kuivaluolan toista päätä.

Isolla ilmataskulla häröilemässä, kartassa paikka erottuu selvästi koillisessa äärilaidassa.

Kristallinkirkasta vettä ja kiveä, Ordassa kalkkivi esiintyy lähes kaikissa sen muodoissa.

Suurin syvyys on noin 18m luokkaa ja korkean veden aikaankin alle 20m, OC -kamoilla saa mukavasti tehtyä parin tunnin sukelluksia ja dekoja ei pääse muodostumaan, kun keskisyvyys sukelluksilla pyörii kymmenen metrin nurkilla. Normaalin rajoissa olevalla ilmankulutuksella käy 15L tuplilla lounaiskulman lainin päässä ilman suurempaa stressiä, stagen kanssa saa jo ihailla maisemiakin ihan rauhassa.

Tilavia ilmataskuja löytyy paljon varsinkin lähempänä veteenmenopaikkaa, jos akuutti palaverin tarve iskee.

Pidemmän pohjoisen käytävän alkupää sitä parempaa mallia, kartassa sijainti on lähempänä isoa ilmataskua.

Kuivaluolasta luoteeseen katsoen on upea labyrintti pienempää käytävää.

Jumppien veto tulee tutuksi, kun lähtee hiippailemaan lähialueen pikkukäytäville.

Kirjoittajan kokemukset rajoittuvat kahteen reissuun, lokakuun lopulle ja toukokuun puoliväliin. Keväällä säiden sattuessa kohdalleen on tarjolla parempaa suomalaista suvea, lämpötilat yli kahdenkymmenen, vaikka talven lumia onkin vielä kinoksilla siellä täällä. Syksyn säät saattavat yllättää autoilijan, eli lunta voi tulla hiukan reilumminkin, mutta sukellustouhuja voidaan kuitenkin jatkaa ympäri vuoden vaikkapa jääsukelluksen merkeissä.

Morjestaaa!

Tekstit: Jouko Peltonen
Kuvat: Lauri Marjamäki
Speleologia: Kirsimarja Siiroinen